It's All About ...

The Internetbubble of De Internetzeepbel

Wat kan jij je nog herinneren?

16/10/2020
De internetzeepbel of internetbubble was een nieuw soort fenomeen die duurde van 1997 tot voorjaar 2000. Tijdens deze periode stegen de waarden van aandelen van internetbedrijven snel, als gevolg van de groei van die IT bedrijven. Die beursgroei was zo extreem snel en zo hoog dat er ergens een correctie verwacht kon worden: in het voorjaar van 2000 stortten de koersen in en 'knapte' de zeepbel. Toch kwamen de betrokken bedrijven uiteindelijk sterker uit de bus. De IT bedrijven groeiden en werden de daaropvolgende decennia sterker en bijzonder stabiel.

Vele nieuwe technieken, toepassingen en algoritmes werden en worden ontwikkeld. De techreuzen zijn nu niet meer weg te denken en beïnvloeden zowat alle facetten van ons dagelijks leven.

Retro computer monitor

In die tijd studeerde ik Hospitality & Communication Management in Rotterdam. (1996 tot begin 2000) Daardoor heb ik de internetbubble volledig meegemaakt en was onderwerp van gesprek en leerstof in mijn studie. Zelf was ik er financieel niet bij betrokken, maar dat gold niet voor vele beleggers en ander soort stakeholders. De gevolgen voor alle betrokkenen in/van Silicon Valley waren enorm. De naam Silicon Valley bestond al sinds 1971 met bijvoorbeeld de chips van Intel. Dit IT gebied kreeg een enorme internationale boost met namen als Microsoft, Google, Apple, IBM, Cisco Systems etc.

Denk ook aan de presentaties van Steve Jobs en de onstuitbare groei van Apple. Concurrentie kon natuurlijk niet uitblijven. Samsung en een aantal andere bedrijven kwamen mee met een variatie aan goede alternatieven met dan draaiend op Android. Samsung werd de grootste concurrent van Apple en levert ook bijzonder gewilde tablets en smartphones. Apple stond afgelopen jaren eigenlijk niet op ISE waar ik als Floormanager heb gewerkt op deze grootste beurs in Amsterdam Rai, Samsung wel.

In het begin van het nieuwe millennium sprong Cisco in deze markt met veel toepasbare apparatuur, accessoires en meer technische toepassingen voor netwerken. Zij vergrootte hun naamsbekendheid door bijvoorbeeld internationale sponsor acties. Denk bijvoorbeeld aan de sponsoring van TV serie 24 met Kiefer Sutherland. (nu op Netflix) Het leven van miljoenen Apple en Samsung gebruikers rondom de wereld wordt in hoge mate beïnvloed door hun tablets en Iphones/smartphones en kunnen niet meer zonder.

Steve Jobs

Steven Paul Jobs was de medeoprichter en topman van Apple en behoorde tot de raad van bestuur van Pixar Animation Studios. In zowel kleding stijl als de manier van presentaties geven van Steve Jobs heeft een bepaalde indruk achter gelaten bij veel mensen. Dit zie je terug in die presentaties van Elon Musk van Tesla en Máximo Ibarra toen hij een jaar bij KPN zat.

Steve Jobs heeft zo'n indruk achtergelaten dat na zijn overlijden in 2011 dat het ieder jaar op 16 oktober de Steve Jobs Day is.

Van Máximo Ibarra heb ik zelf de presentaties van dichtbij mee mogen maken tijdens zijn tour door Nederland om KPN medewerkers in te lichten over de strategie van komende jaren. Ik verzorgde, samen met een team, de ontvangst en communicatie van eigen KPN medewerkers tijdens deze tour.

Daarnaast kreeg en krijg ik nog steeds diverse freelance opdrachten voor KPN.
Tijdens een van deze opdrachten heb ik ook het KPN Schaatsteam ontmoet met onder andere Sven Kramer en Ireen Wust. (Helaas slechte foto, maar fotogaferen moest snel tijdens het werk gebeuren.)

KPN Schaatsteam It's All About Communication

Kreeg of krijg jij computer les op school?

In de jaren 90, mijn tienerjaren heb ik wat computerles gekregen op de middelbare school. Maar toen was er vrijwel nog geen internet. Toen moest ik op de algemene familie computer, zo'n grote ouderwetse kast, nog inbellen om op internet een beetje te kunnen 'surfen'. Dat is niet te vergelijken met het huidige surfen. Surfen tegenwoordig is zoveel anders, zoveel meer. Internet is nu 24/7 altijd en overal beschikbaar.

Vandaag de dag is de helft van de wereldbevolking online actief. Dat is 4 miljard van de 7,8 miljard mensen op deze wereldbol. Google beheert inmiddels 90% van het marktaandeel als het om zoekmachine gebruik gaat.

Internet-browsen - It's All About Communication

Eind jaren 90 gaf Michael Pilarczyk computerles op televisie. Ik zat altijd klaar om daar meer over te leren.
Sindsdien ben ik mijzelf blijven ontwikkelen met betrekking tot internetgebruik, webdesign, seo en sem (Search Engine Marketing = adverteren), social media en het schrijven voor lezers. Voorheen zette men vaak mogelijk bepaalde zoekwoorden in de tekst om zoekmachines te manipuleren. Tegenwoordig dien je te schrijven met een sterke focus op gebruiksvriendelijkheid voor de lezer lezer.

Diverse tips om een goed blog te schrijven vind je hier.

Veilig surfen

Er staat zo ongelooflijk veel informatie op internet dat er nu eerst gefilterd en vergeleken moet worden wat wel of niet klopt. Veel informatie op internet klopt niet of niet helemaal, of zelfs helemaal niet! Gebruik je gezonde verstand.

💙 Surf over het internet, gebruik Google en vergelijk meerdere sites voordat je beslissingen neemt.
Gelukkig is er een meerderheid aan betrouwbare sites, waar je veel mooie, interessante, spannende en nieuwswaardige informatie kunt vinden.
💙 Kijk daarbij naar het gebruiksgemak, maar ook naar helder en duidelijk taalgebruik. Is die optimaal dan weet je dan men er tijd aan besteed heeft. Nog geen garantie, dus gebruik ten alle tijde je gezond verstand!
💙 Check bijvoorbeeld ook op https/ssl sites. Dit is het slotje of de s achter https, wat betekend dat de website beveiligd is via een Secure Sockets Layer.
Zo'n website heeft een extra certificaat aangekocht en de juiste gegevens achter de schermen ingevuld om aan te geven dat je als gebruiker op een betrouwbare website zit.

Internet-surfen - It's All About Communication

Zoeken binnen deze site

Schrijf je in voor tips en tricks

Volg me

Facebook logo Twitter logo LinkedIn Google Bedrijf Pinterest logo Instagram logo You Tube logo

Algemene Voorwaarden + Privacy
Onderdeel van Fun & Party Match / 2021